Träna din hund!

Att ha en hund innebär som bekant en hel del promenader. Men aktivitet behöver inte alltid betyda samma gamla promenadslinga som man alltid tagit. Hundar behöver precis som vi människor också mental stimulans. Många glömmer bort att utmana hunden efter det att den har lärt sig att sitta och ligga, så behöver det inte vara. Hundar tycker generellt sett om lite utmaning och det är även ett perfekt sätt att stärka banden mellan hund och ägare.

Träna sökning

Hunden har som många vet ett fantastiskt luktsinne. Eftersom att hundar numera får sin mat serverad och lever i en ganska skyddad miljö så behöver de inte leta efter saker i samma utsträckning. Om hunden redan är duktig när det kommer till vardagslydnad så kan sökning vara ett bra nästa steg. Det går utmärkt att börja träna inomhus, allt som behövs är lite hundgodis. Du kan börja med att kasta ut lite godis på golvet och sedan ge ditt kommando för “sök”.  Då ska din hund springa iväg och och äta upp godiset du slängt ut. Du kan sedan försvåra genom att gömma godis i ett annat rum medan hunden inte ser det, släpp sedan in hunden och be den att söka. Svårighetsgraden kan sedan ökas genom att du gömmer godiset på svårare och svårare ställen.

Lär hunden att städa

Man kan faktiskt lära sin hund att plocka bort efter sig. När man tänker efter så är det inte så annorlunda jämfört med att träna apport. Det man måste ha i åtanke är att hunden inte kommer plocka vilka föremål som helst och sedan lägga dom precis där du har tänkt. Du måste träna in att vissa föremål, till exempel hundens leksaker, hör hemma på en viss plats. Det man enklast börjar med du ger ett kommando i stil med “städa” och då ska hunden hämta sin leksak från golvet och lägga den i en korg. Här är belöning viktigt, lyckas hunden släppa en leksak i korgen så se till att en belöning ges. När du har lyckats få hunden att plocka undan en leksak utan komplikationer så kan du sedan två leksaker innan du ger en belöning. Detta kan ökas successivt tills hunden slutligen kan hämta och lägga undan sina leksaker på kommando.