När katt och hund bor tillsammans

Det spelar ingen roll vem som kom först, hunden eller katten. Nu är det dags för dem att samsas och lära sig att leva med varandra och det kräver nog mest av dig än dina husdjur.

Kattens måsten

En katt behöver en del saker för att trivas i hemmet. De gillar att markera revir och gör detta med klorna och sin doftkörtlar. Om du vill bevara dina soffor och tapeter behöver du skaffa en klösmöbel. Gärna en högre variant med hyllplan och gömställe. Katter bor inte bara på golvet, de bor i kubik. Och om den vill undkomma hunden eller vara ifred väljer katten gärna höga platser. Se till att det finns höga platser på flera platser i huset.

Katten behöver mat- och vattenskålar som denna får ha ifred, det betyder oftast att de behöver stå på en höjd om hunden inte når. Katten vill inte bli störd när den ska äta.

Samma sak gäller kattlådan. Katten är ett väldigt socialt djur och kan ha svårt att gå på toaletten om det är för trångt eller mörkt. Håll koll så att hunden inte stör katten och hindrar katten från att gå på toa, då kommer det att uppstå bråk.

Hundens måsten

Hunden behöver riktigt med motion för att må bra. Om hunden får spendera majoriteten av sin energi på promenader och lekar utomhus, kommer du att ha en harmonisk hund inomhus som inte orkar eller vill jaga katten. Intelligenta hundraser behöver också mycket psykisk stimulans, annars hittar de på otyg.

Om katten gärna flyger på hunden eller har kraftiga revir i hemmet behöver du skapa en frizon där hunden får vara själv. Medan katten mår bäst och känner sig trygg i ett trångt utrymme, tar hunden sin trygghet från dig. Om hunden inte brukar få vara i sovrummet kan det alltså vara på sin plats att tumma på regeln och låta hunden sova i samma rum som er medan katten inte får komma in.